Min krönika i Hallansposten

Nybyggarlandet Sverige!
Nybyggarlandet Sverige – smaka på det. Får ni samma bild som jag? En bild där det råder febril aktivitet för att färdigställa sitt boende. En febril aktivitet för att skaffa sig försörjning. En febril aktivitet för ge sina barn en bra utbildning. Helt enkelt en febril aktivitet för att få byn, samhället och staden att utvecklas.
Om man fortsätter på den tanken – att vilja utveckla Sverige – men tar sitt avstamp i dagens samhälle, vilka utmaningar står vi då inför för att skapa Nybyggarlandet Sverige? Först måste vi konstatera att Sverige har förändrats och kommer stå inför stora förändringar. Sveriges befolkning består idag av cirka 1,3 miljoner människor med invandrarbakgrund och var åttonde person är född i ett annat land. Flera olika religioner är numera en del av det svenska samhället. Vår hudfärg är mer varierad än någonsin och det är det som är vårt Sverige idag.
Sverige har också en allt mer åldrande befolkning. När 40-talisterna går i pension blir det allt färre som skall försörja allt fler. Arbetskraftsbristen kommer att bli akut på många håll och faktum är att inom vissa sektorer är bristen på kvalificerad arbetskraft redan här. År 2030 kommer varje person som arbetar behöva försörja sig själv plus en och en halv person till. Detta är inte unikt för Sverige utan många andra länder i Europa står inför liknande utmaningar. Att i det perspektivet prata om Nybyggarlandet Sverige ger lite andra bilder. Vi måste helt enkelt stärka Sveriges konkurrenskraft så att människor vill flytta hit för att leva, bo och arbeta.
Om man drar en parallell till ett företag som står inför samma utmaningar som landet Sverige står inför skulle företaget lägga upp en strategi för att säkra tillgången av arbetskraft. Dels för att säkerställa att företaget inte står utan arbetskraft. Dels för att se till att man får rätt kompetens och för att hinna utbilda och introducera de nya medarbetarna.
Jag hoppas ni ser liknelsen och jag menar att det är av yttersta vikt att vi tänker strategiskt, såväl nationellt som lokalt, för att locka till oss rätt arbetskraft i tid.
I det korta perspektivet skall vi givetvis se till så att ungdomar kommer in på arbetsmarknaden och får vara med att bygga Sverige, men det kommer inte att räcka i det långa perspektivet. Vi kommer att behöva mer arbetskraft. Därför vill vi i Centerpartiet öppna upp för mer arbetskraftsinvandring och välkomna människor som kan försörja sig själv och andra och därmed bidrar till en ökad tillväxt i vårt land.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s