Näringslivsutredningen

Centerpartiet i Halmstad har kommit fram till ett mycket viktigt ställningstagande – vi vill se verkstad. Vi vill snarast ha fram en tydlig strategi för hur näringslivet i Halmstad kan utvecklas, nu direkt och i framtiden, och omedelbart implementera strategin. Denna strategi skall givetvis beslutas av kommunstyrelsen och därmed också beredas på stadskontoret. I strategin vill Centerpartiet inte se en omorganisation som innebär ihopslagning av bolag och nämnder, i nuvarande situation. Av erfarenhet vet jag att så stora organisationsförändringar skulle ta energi från det arbetet som behöver göras i vår kommun för att förbättra näringslivsklimatet. Vi är dock övertygade om att det finns goda samordningsvinster att göra mellan HNAB och Halmstad & Co och är därför mycket positiva till att de etableras på samma ställe. Vårt ställningstagande innebär också att vi anser det vara av yttersta vikt att det strategiska näringslivsarbetet är under kommunstyrelsens ansvar.
För en företagare är det viktigt att det är så enkelt som möjligt att ta kontakt med kommunen. Det är också viktigt med snabba och tydliga besked. Med utgångspunkten att det ska vara enkelt, snabbt och tydligt måste det finnas en-väg-in i kommunen, men framförallt en-väg-ut. Med en-väg-in menar vi i Centerpartiet att det inte skall vara företagarens kunskap och erfarenhet som avgör om ärendet hamnar hos rätt person, det skall kommunen kunna möta upp. Med en-väg-ut menar vi att en företagare inte skall kunna få motstridiga uppgifter, kommunen skall kunna samordna sina svar till företagaren.
Vid mina lokala näringslivsbesök möts jag av det entydiga budskapet att hotet mot ökad tillväxt är avsaknaden av arbetskraft, det känns väldigt märkligt eftersom det samtidigt finns en stor ungdomsarbetslöshet. Detta måste åtgärdas och nya grepp behöver tas för att vägleda ungdomarna till en framtid i arbete. I Centerpartiet tycker vi att det hade varit spännande att ge HNAB i uppdrag att vara kittet mellan skola och näringsliv. Det skulle kunna vara startskottet för en systematisk kontakt mellan kommun och näringsliv, en systematik som givetvis måste innehålla kontinuerliga besök hos företagarna i Halmstad från politikens håll.
Sammanfattningsvis är Centerpartiets ställningstagande att snarast möjligt få fram en näringslivstrategi under kommunstyrelsens ansvar, en strategi som inkluderar en-väg-in, en-väg-ut, skola-näringsliv samt en systematisk näringslivsdialog.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s