It i skolan – en självklarhet

Det senaste dagarnas diskussioner om IT i skolan har förvånat mig oehört, men också bekymmrat mig. I skolan är en av de viktigaste uppgifterna att förbereda ungdomar för det framtida arbetslivet. Är det någon som tror att IT inte kommer genomsyra alla arbetsuppgifter i framtiden?
Redan idag är det för de allra flesta ett naturligt verktyg i sitt arbetsliv. Ett verktyg som hela tiden utvecklas i syfte att förbättra, förenkla eller öka säkerheten mm. Samtidigt vet vi att ”IT är ett verktyg, bland många, och precis som alla andra verktyg oslagbart i många situationer, men hopplöst fel i andra” för att citera IT-ministerna Anna-Karin Hatt. Detta gäller även i skolans värld att det gäller att använda IT på rätt sätt vid rätt tillfälle. Det är därför väldigt viktigt att vid införandet av IT i skolan också kompetensutbilda lärarna, så att de behärskar IT-tekniken och utvecklar lärandet.
Den nya läroplanen innehåller tydliga skrivningar som syftar till att ge eleverna ”digital kompetens” under sin utbildning. Skall det vara möjligt måste det självfallet finnas datorer i skolan liksom tillgång till moderna lärverktyg för att ge eleverna en tidsenlig utbildning.
Redan idag i Halmstad bedrivs det undervisning med IT och för många med bland annat läs- och skrivsvårigheter har detta varit ett viktigt hjälpmedel för att knäcka läskoden. Jag tror vi bara sett början på vilka möjligheter IT i skolan kommer att medföra för att utveckla lärandet och stärka kunskapen. Därför har jag så oehört svårt att förstå folkpartiets partiledare Björklunds vredesutbrott om att det inte är bra att börja med IT redan tidigt i åldrarna.
(Min dotter på 1,5 år kan redan själv använda ”paddan”/läsplattan och jag tror att det kommer gå bra för henne ändå…… 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s