Hållbara idéer för en Hållbar politik – Centerpartiets nya idéprogram

Det finns mycket i förslaget till idéprogram som är ljuv musik för en Centerpartist, men som tyvärr överskuggats av debatten kring fri invandring (återkommer till det). Det är också mycket som man känner igen från tidigare program – och så skall det också vara i ett parti med ”ryggrad”. 

Decentralisering är en sådan sak – att beslut skall fattas så nära de som berörs som möjligt. Det är viktigt att visa på att det finns andra och bättre sätt att styra Sverige än genom förstatlighet inom många områden.

Miljö – att skapa en tillväxtorienterad politik som är hållbar – är minst lika viktigt för ett parti som bland de första i världen menade att det är fullt möjligt att skapa välstånd på naturens villkor.

Friheten att kunna, vilja och få styra sitt egna liv har också alltid varit en bärande idé för Centerpartiet. En frihet som tagit sitt avstamp i att skapa likvärdiga villkor och jämlika förhållanden för människor oavsett om de bott på landet eller i staden, oavsett om de varit kvinna eller man,  oavsett om de varit rik eller fattig. Jag menar att jämlikhet är grunden för att ge människor likvärdiga möjligheter att utvecklas oavsett förutsättningar. Centerpartiets internationella arbete har också många gånger tagit sitt avstamp i att skapa en mer jämlik värld. 

Det är en vision för mig och för Centerpartiet – att skapa en jämlik värld. En jämlik värld som gör det naturligt för människor att fritt röra sig över geografiska gränser. I en jämlik värld kommer också nationer tycka att det är lika naturligt som för en kommun att medborgare flyttar till och från. Begreppet ”fri rörlighet” över nationsgränserna är inte detsamma som begreppet ”fri invandring”. Fri  rörlighet över nationsgränserna är först möjligt i en jämlik värld.  I en jämlik värld finns inte heller behovet av fri invandring och antagligen inte ens begreppet invandring. 

Förslaget om fri invandring är inte en idé eller en vision utan en åtgärd  för dagens problem i en mycket ojämlik värld. En åtgärd som varken löser världens problem eller Sveriges utmaningar i framtiden. Det vi behöver diskutera i form av åtgärder är hur vi ser till att alla som kommer hit – vilket jag tycker ska vara många – ska få förutsättningar att verkligen bli integrerade i vårt samhälle. Att få vara med och skapa den svenska utvecklingen istället för att hamna i utanförskap och beroendeställning. 

När det gäller visionen för framtiden är det mycket viktigare att skapa en diskussion och en idé om på vilket sätt Sverige, EU och FN kan utveckla sitt biståndsarbete för att  bidra till en jämlik värld. En diskussion som idag ligger långt ner på den politiska dagordningen och där jag skulle vilja att Centerpartiet blev initiativtagare. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s