Satsa sig ur varselvågen!

Varselvågen har drabbat Halland och Halmstad och kommer fortsätta göra det enligt arbetsförmedlingen. På förra kommunstyrelsen hade vi också framme en analys angående varsel och företagsnedläggningar i Halmstad kommun, som visar på kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser samt förslag på åtgärder på lång och kort sikt. På kort sikt måste vi finna olika typer av vidare- och omutbildningar, coachinig samt stöd för matchning mot befintlig arbetsmarknad och mycket görs redan idag. Framgångsfaktorn är att alla aktörer arbetar tätt ihop, inte minst mellan företagen, Arbetsförmedlingen, Halmstads kompetenscentrum, Vuxenutbildningen och andra utbildningssamordnare.
Det viktigaste enligt mig på det lokala planet är dock att tidigarelägga kommunala investeringar, vilket också står nämnt i rapporten. Av två anledningar är det bra. Dels för att motverka nya varsel som drabbar enskilda människor hårt och som ökar kommunens kostnader och minskade skatteintäkter. Dels för att prislappen för en investering blir lägre i en lågkonjuktur, vilket inte bara är bra för stunden utan även påverkar kommunens ekonomi långsiktigt sett.
Samtidigt har jag förstått när jag träffat företagsrepresentanter att trots att det finns en framtagen plan för infrastruktur med en tydlig tidssatt genomförandeplan, så tror man inte på det förrän grävskoporna är igång. Det är bara upp till bevis för oss politiker. Min bestämda uppfattning är att genomförandeplanen för infrastrukturinvesteringar skall följas, men helst tidigareläggas vilket jag för övrigt sade för redan ett år sedan i ett utspel. Vi måste satsa oss ur varselvågen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s