Hållbara och lika villkor för spel på hästar

Svensk hästsports framtid är oviss. Det avtal mellan Aktiebolaget Trav & Galopp, ATG och staten som reglerar tävlingsverksamheten, spelet, toto-skatten och överskottet, dras i långbänk och förlängs med några månader åt gången. I princip har det varit oförändrat sedan 1974 år när ATG bildades. Moderaterna och Peter Norman måste visa ett genuint intresse för hästsporten och dess villkor, särskilt gäller det i förhållandet till nya aktörer inom spel och vadhållning.

Tre områden i Sverige är föremål för liknande regleringar, alkoholförsäljning, public service och spel. Nätspelbolagens inträde har förändrat förutsättningarna för den 40 år gamla överenskommelsen mellan staten och ATG. De har visserligen ensamrätt att bedriva spel på hästar i Sverige, men begränsas i sin möjlighet att marknadsföra och utveckla spelet, jämfört med de bolag som verkar från utlandet. Samtidigt som deras andel växer, halveras spelmarknadens volymer.

Förutom spelet regleras också verksamheten på trav- och galoppbanor i hela landet. Svensk Travsport ansvarar för tävlingar på 33 travbanor, slår vakt om bredd och publik i hela Sverige. Travbanor som den i Halmstad måste anpassa verksamheten till minskade spelintäkter. Det lokala spelet minskar och man riskerar att dras in i en ond spiral, där färre kuskar och tränare vill engagera sig, där intresset att äga och föda upp hästar på gårdarna minskar.

Hållbara villkor är avgörande för travet som är ryggraden för stora delar av hästnäringen. Vi uppmanar Moderaterna att lyssna till Centerpartiet, när vi säger att det måste bli slut på kortsiktighet och ohållbara villkor. Ett avtal behövs som ger travet förutsättningar att fortsätta stödja bredden inom ridsporten genom den Nationella häststiftelsen, finansiera hästutbildning på högskolenivå, samt bidra till statskassan med skatteintäkter från skatt på spelverksamheten, från företag och anställda inom hästnäringen.

Hästsporten omsätter 48 miljarder kronor årligen, det innebär 30 000 årsarbeten, varav de flesta på landsbygden. Eftersom toto-skatten i en europeisk jämförelse är hög bidrar ATG med 1,4 miljarder till statsfinanserna. Om nuvarande situation består flyttar all spelverksamhet på hästar utomlands och därmed bortfaller varenda skattekrona, samtidigt som den reglering av spelet som behövs för att motverka spelberoende uteblir.

I samma stund som avtalet går ut, måste verksamheten inom ATG upphöra och bolaget avvecklas. Dessa förhållanden påminner om USA:s budgetstup. Hur ska man som hästägare motiveras att arbeta långsiktigt under sådana förhållanden?

– Betäck ditt sto till våren ändå! Vi måste tro på och kämpa för bättre, hållbara villkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s