IT i skolan

Eller som det egentligen heter Informations- och Kommunikationsteknologi – IKT. Det handlar om hur man kan digitalisera skolan genom lärplattor, cleverboard, datorer, sociala medier mm.
Det jag nu sett under nästan två dagar på SETT2014-mässan är imponerande. Hur IKT demokratiserar utbildningen, hur IKT kan fungera som en katalysator för pedagogisk utveckling, hur IKT gör det möjligt att mer individualisera utbildningen och mycket mer.

Och jag får frågan rätt ofta varför jag engagerar mig i denna fråga och varför jag sett till att det också satsats pengar på detta i skolan via planeringsdirektivet.
Enkelt att svara på. Vilar på två ben. Det ena är att IKT i skolan gör det möjligt att bättre möta varje elev på sin nivå och därigenom få en bättre individuell utveckling. Det andra är att det inte får bli en klassfråga – en digital klyfta i samhället.

Eleverna i skolan får inte heller uppleva det som att när man går till skolan ”loggar man ut” och använder gamla redskap jämfört med vad man gör i det vardagliga livet. För IT är en självklar del av barn och ungdomars vardag och kommer så vara resten av deras liv. Och skolan skall ligga i framkant för att vara en attraktiv mötesplats som utbildar morgondagens arbetskraft. Den som tror att IT inte är en självklar del av arbetslivet i framtiden får gärna bevisa det för mig…..

En IKT-satsning innebär inte bara digitala hjälpmedel, såsom nya datorer eller lärplattor, för elever och pedagoger. En IKT-satsning som jag ser det handlar om en helhet. Det handlar om att skapa tid för kunskapande i IKT av pedagoger, satsning på digitala hjälpmedel, en god infrastruktur i skollokalerna för IT samt bredband med hög uppkopplingshastighet från och till skolan, men även till varje hem. Det sistnämnda är viktigt eftersom större och större krav kommer ställas på att kunna vara uppkopplad hemma. Det är en av anledningarna till varför Centerpartiet avsätter och vill avsätta miljarder på bredbandsutbyggnad i hela Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s